Mnogi v Preddvoru, Kokri in na Jezerskem si bomo zapomnili dobrodelni Tek po Sloveniji preddvorske ultramaratonke Špele Šavs. Svoj tek je pričela 3. septembra pred OŠ Matije Valjavca Preddvor. Na tretji šolski dan smo se zato že pred 8. uro zjutraj mnogi zbrali pred šolo. Na startu je Špelo pričakalo veliko učencev, staršev in zaposlenih, vodstvo šole in vrtca, gospod župan, gospod župnik, vaščani, novinarji, predstavniki Lions kluba Kranj, ki je bil organizator teka,  ter predstavniki društva Junaki 3. nadstropja, saj je Špela namenila svoj tek otrokom z rakom.

»3, 2, 1, tečemo s Špelo za Junakeeeee!« je zavpila množica učencev in začeli smo teči s Špelo prvih nekaj sto metrov. Tekli smo od šole, skozi center vasi, kjer so Špelo ob poti spodbujali vaščani, nato pa smo učenci in zaposleni pri gasilskem domu odšli proti šoli, Špela pa je tekla naprej ter po štirinajstih dneh in pretečenih 1125 km krog sklenila pred OŠ Preddvor v četrtek, 16. 9. 2021, nekaj po 9. uri, kjer smo jo zopet pričakali v podobni sestavi, kot smo jo pospremili na pot. Na zadnjih 100 m pred ciljem v Preddvoru jo je ob poti pričakalo nekaj razredov, ki so se ji pridružili na poti do cilja. Tudi otroci iz vrtca so glasno navijali ob njenih prvih in zadnjih metrih poti. Na cilju so Špelo objeli njeni prijatelji, čestitali in zahvalili pa so se ji tudi predstavniki Lions kluba Kranj in društva Junaki 3. nadstropja, gospod župan in gospod ravnatelj.

Zadnji dan je tekla z Jezerskega. Začela je teči že ob 6.30. Takrat tamkajšnji šolarji še niso prišli v šolo, so pa tekli z zamikom z istim namenom, kot je tekla Špela. V Kokri so jo v bližini šole pričakali učenci in zaposlene Podružnične osnovne šole Kokre ter z njo nekaj časa tekli, jo na ta način spodbujali pri zadnjih kilometrih in se ji zahvalili za njeno dobrodelnost.

Za učence je bil to poseben dan. Tekli so s Špelo in navijali. Bilo je res praznično vzdušje.

Pred tekom in po njem pa so učenci učiteljem in otroci iz vrtca vzgojiteljicam zastavljali vprašanja, na katera bom odgovorila tukaj.

»Zakaj pa teče Špela?«

Špela je ultramaratonska tekačica. To pomeni, da zelo veliko teče. Odločila se je, da bo tekla po Sloveniji, njen tek pa bo imel dobrodelni namen. Tekla je za Junake 3. nadstropja. To so otroci z rakom. V času njenega teka je Lions klub Kranj zbiral denarna sredstva, ki bodo namenjena za obnovo sobe za starše na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani, kjer se vsi otroci iz Slovenije in kar nekaj otrok iz tujine, zdravi. Člani društva Junaki 3. nadstropja približno na štirinajst dni v sobo za starše prinesejo priboljške za otroke, ki so na oddelku. Ti otroci zaradi kemoterapije, to je prejemanja zelo močnih zdravil, ne morejo jesti in jim je zelo slabo. Starši in zdravniki so veseli za vsak košček hrane, ki ga otroci zaužijejo. Zato jim člani društva prinesemo čokoladice, kosmiče, mleko, sokove, ustekleničeno vodo, slane in sladke prigrizke … Ti otroci imajo zelo radi čokolado, sladoled, bonbone in lizike.

Zaradi zdravil ima veliko otrok v ustih afte, razjede, rane in težko uživajo hrano. Zato bo v prenovljeni sobi za starše večja zamrzovalna omara, kjer jim bo ves čas na voljo sladoled.

Soba za starše je soba, kjer starši lahko jočejo in jih otroci ne vidijo. Zelo pogosto starši v tej sobi pojedo svoje obroke, da se umaknejo pred otroki, ki jim je zaradi vonja hrane še bolj slabo. To je tudi soba, kjer se starši med seboj dodatno bodrijo.

»Kdo so Junaki 3. nadstropja?«

Junaki 3. nadstropja so otroci z rakom. Junaki zato, ker je to zelo težka bolezen in so prav vsi otroci s to boleznijo pravi Junaki, ker premagujejo bolečine, zbadanja igel, slabosti, utrujenost …, 3. nadstropja pa zato, ker je hamato-onkološki oddelek, kjer se ti otroci zdravijo, v 3. nadstropju Pediatrične klinike v Ljubljani.

»Ali je Špela sploh kaj jedla in spala?«

Ja, Špela je jedla in spala. Ob njej je bila ves čas njenega teka ekipa ljudi, ki jo je spremljala. Ta ekipa je imela tudi avtodom, kjer si je Špela lahko odpočila in jedla.

»Ali je delala ovinke?«

Špela je tekla po celi Sloveniji. Tekla je po ovinkih, po ravnini in tudi zelo strmih klancih. Skupaj je pretekla 1125 km.

Špela mi je v cilju povedala, da ji je bilo v čast teči za otroke z rakom in bi se želela enkrat srečati z njimi. Zagotovo bomo ob priložnosti organizirali druženje Junakov 3. nadstropja s Špelo.

Na poti je doživela veliko stvari. Dodatno moč je dobila, ko so ji ob poti dali majico pokojnega 11-letnega Anžeta Žveglarja, ki je po koncu prvega zdravljenja veliko tekel. Z njo v roki je pretekla kar 20 km.

Naj napišem še nekaj o društvu Junaki 3. nadstropja. To je društvo staršev otrok, zdravljenih na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani. Na pobudo zdravnikov smo se v začetku leta 2020 združili starši, ki želimo na podlagi svojih izkušenj pomagati družinam otrok z rakom. Društvo je neprofitno, vsi člani smo prostovoljci.

Zelo smo ponosni, ker nam je uspelo doseči, da se je uzakonilo, da imajo vsi starši bivanje v bolnici ob bolnem otroku brezplačno do 15. leta otrokove starosti, pri otrocih s posebnimi potrebami, kar otroci, zdravljeni na hemato-onkološkem oddelku, so, pa do dopolnjenega 18. leta. Do lani so morali starši bivanje ob otroku, starem šest let ali več, bivanje na oddelku plačevati. Na hemato-onkološkem oddelku otroci potrebujejo starša ves čas ob sebi in težko si predstavljamo, da bi bil otrok tam brez svojih najbližjih.

S pomočjo donatorjev je društvo kupilo veliko medicinskih pripomočkov, ki otrokom na oddelku pomagajo pri zdravljenju, spomladi pa tudi odprli sobo zaupanja, kjer zdravniki staršem povedo diagnoze otrok.

Želja članov društva je ozaveščati ljudi, da otroški rak ni nalezljiva bolezen. Otroci s to hudo boleznijo si zelo želijo družbe sovrstnikov. V šoli manjkajo, ker zaradi slabe imunosti ne smejo med množico ljudi, ampak se velika večina kljub slabosti in bolečinam trudi šolati na daljavo in s pomočjo bolnišnične šole.

Hvala učencem, staršem in sodelavcem za podporo otrokom z rakom. Hvala Špeli Šavs, ker je pretekla 1125 km za te otroke. Hvala Lions klubu Kranj, ki je povezalo Špelo, OŠ Matije Valjavca Preddvor, vrtec in podružnici ter društvo Junaki 3. nadstropja. Hvala vsem, ki ste in boste kakorkoli pripomogli k ozaveščanju o otroškem raku. To je največ, kar lahko naredite za te otroke.

Učenci OŠ Preddvor, podružnic in vrtca so dokazali, da so zelo srčni otroci, saj so prišli v zelo velikem številu na start, čeprav bi lahko dlje spali. Z veseljem so nekaj 100 m tekli s Špelo in jo pričakali na cilju. Poskrbeli so za lep start in cilj. Hvala vsem.

Več o društvu si lahko preberete na povezavi www.junaki3nadstropja.si,

več o Teku pa v intervjuju s Špelo na spletni strani občine Preddvor.

Simona Kralj

Dostopnost